Gebruik Google My Business voor jouw bedrijf

Verhoog je zichtbaarheid met Google My Business en wijs potentiële klanten de weg naar jouw bedrijf.

Zoek je via Google Search wel eens naar die leuke kledingwinkel in Gent, de nieuwste hotspot of dat ene paar sneakers dat op Instagram passeerde? Het antwoord is ongetwijfeld ‘ja’ en je bent daarbij niet alleen. 

Elke seconde worden naar schatting 63.000 zoekopdrachten in Google Search gedaan. De goal: snel en doeltreffend producten, diensten of bedrijven te vinden. Als bedrijf is het daarom immens belangrijk om zichtbaar te zijn op Google. Want je wil toch wel resultaat halen uit die website waarin je investeerde?

Wat is Google My Business?

Google My Business of Google Mijn Bedrijf is een gratis tool waar je als bedrijf niet omheen kan. Het aanmaken van een account geeft je de kans om de informatie over je onderneming die verschijnt op Google-applicaties zoals Google Search en Google Maps te beheren. 

Een Google My Business-account zorgt er niet alleen voor dat je bedrijf online vermeld wordt, het helpt je ook je bedrijf beter zichtbaar te maken binnen jouw regio. Zo draagt het bij aan de uitbouw van je lokale SEO. Geen idee wat dat inhoudt? De naam zegt het eigenlijk zelf.

Lokale SEO maakt je bedrijf zichtbaar in de regio die jij wil bereiken. Google personaliseert de zoekresultaten en zal dus wanneer iemand zoekt naar een product of dienst, automatisch filteren op de bedrijven in de buurt. Door het aanmaken van een profiel weet Google exact wat de locatie van je bedrijf is en komen potentiële klanten eenvoudig bij jou terecht.

Hoe helpt Google My Business bij het uitbouwen van je lokale SEO?

Dankzij Google My Business krijgen potentiële klanten in één oogopslag alle nodige informatie over je bedrijf te zien. Wanneer iemand je opzoekt via Google Search of Maps, krijgt die onmiddellijk een handig overzicht van je bedrijfsgegevens. 

 • Je adres
 • Openingstijden (ook op feestdagen)
 • Telefoonnummer
 • Website 
 • Reviews
google my business

De informatie wordt overzichtelijk weergegeven en dat straalt vertrouwen uit. Klanten krijgen op deze manier nog sneller de informatie waarnaar ze op zoek zijn, waardoor de drempel om contact op te nemen of door te klikken naar je website kleiner wordt.

Bovendien krijg je met een bedrijfsprofiel een ereplaatsje op de resultatenpagina. Als iemand specifiek op jouw bedrijf zoekt, kom je dankzij een Google My Business-account bovenaan te staan. 

Daarnaast toont Google ook steeds de zogenaamde Google Three Pack, drie bedrijven in de buurt die voldoen aan de zoekopdracht. Deze lokale zoekresultaten verschijnen boven de organische resultaten en net onder de betaalde advertenties. Bij de resultaten verschijnt steeds een Google Maps kaart zodat klanten snel kunnen navigeren naar jouw bedrijf.

Hoe zie ik statistieken via Google My Business?

Via je account krijg je heel wat waardevolle informatie over de bezoekers van je bedrijfsprofiel. Dat is handig, want: meten is weten. In de Google My Business Insights krijg je onder andere te zien:

 • hoe de mensen op je bedrijfsprofiel terechtkomen
 • welke acties ze uitvoeren
 • hoeveel mensen hebben doorgeklikt naar jouw website
 • wat de demografische gegevens zijn van bezoekers die jouw profiel gezien hebben. 

Aan de hand van deze informatie kun je je marketing nog beter inspelen op de wensen van je klanten.

Hoe maak je een Google My Business profiel aan? 

Heb je nog geen Google My Business bedrijfsprofiel? Dan wordt het hoog tijd! Met deze eenvoudige stappen claim je in no time jouw plaats in Google.

Stap 1: Maak je account aan

Surf naar Google My Business en voeg je bedrijf toe. Google vraagt je onder andere om je bedrijfsnaam, locatie, contactgegevens en bedrijfscategorie in te geven. Eens je account aangemaakt is, kun je in de toekomst van hieruit posts schrijven, reviews beantwoorden en statistieken bekijken. 

Stap 2: Laat je bedrijf verifiëren. 

Om te vermijden dat iedereen zomaar een bedrijfsprofiel kan aanmaken, controleert Google je locatie. Dat kan op twee manieren. Afhankelijk van wat jij kiest, stuurt Google je via sms of per post een pincode. 

Stap 3: Geef je zichtbaarheid een extra boost

Hou je profiel up-to-date en gebruik je Google My Business zo gunstig mogelijk. Nog al te vaak worden bedrijfsprofielen niet optimaal gebruikt en dat komt je zichtbaarheid niet ten goede. Met deze tips ben je goed op weg:

 • Vul zoveel mogelijk gegevens in. Logisch, maar regelmatig vergeten. Naast de verplichte informatie die Google van je vraagt, is het belangrijk om:
  • een link toe te voegen naar je website
  • je openingsuren aan te passen
  • enkele mooie foto’s van je bedrijf of je producten te uploaden.
  • een post te maken
 • Voeg een zoekwoord aan je bedrijfsnaam toe dat duidelijk maakt waarvoor je bedrijf staat. Denk daarbij aan “Copywriter, Dermatoloog, Kledingzaak, …”
 • Selecteer meer dan één bedrijfscategorie. Zo weten potentiële klanten onmiddellijk wat ze kunnen verwachten en waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Het toevoegen van meerdere categorieën zorgt bovendien voor meer zoekwoorden waar je op kan scoren en zo verhoog je opnieuw je online zichtbaarheid in Google. 
 • Voeg posts toe! Plaats wekelijks een update over het reilen en zeilen van je bedrijf. Zo zet je een aantrekkelijke promotie, een naderend event, een openstaande vacature of een nieuw product in de kijker. Ideaal om je zichtbaarheid een extra boost te geven. 
 • Een laatste tip: verzamel voortdurend positieve reviews. We laten ons de laatste jaren meer dan ooit laten leiden door de (online) mening van anderen. Reviews geven potentiële klanten dat extra duwtje dat ze nodig hebben om je te contacteren. Stuur je klanten tijdens of na een samenwerking een luchtige mail of vraag hen persoonlijk om voor jou een review te schrijven.

En terwijl ik dit schrijf, realiseer ik mij dat ik het zelf niet doe :-).

google my business reviews

Heb je nog geen account op Google My BusinessStop beating around the bush and get to work! Google My Business is essentieel. Het vormt de eerste kennismaking met je bedrijf en kan potentiële klanten de weg wijzen naar jouw bedrijf.

Vragen over Google My Business?