De nieuwste hype in de AppStore is ongetwijfeld Clubhouse. Clubhouse is een interactieve applicatie die de laatste weken enorm aan populariteit is toegenomen. Momenteel krijg je enkel via iPhone toegang tot de Club, maar daar komt snel verandering in.
What’s the fuzz about – Wat is Clubhouse?
Clubhouse werd vorig jaar in volle lockdown gelanceerd en is een drop-in audio chat. In tegenstelling tot een podcast zijn de gesprekken meer gestoeld op impromptu input.
Waarom wij nu pas van Clubhouse horen? De app werkt met een invite only-systeem. Om de app te gebruiken moet je worden uitgenodigd door iemand die al lid is.
Als gebruiker krijg je zelf ook invites waarmee je anderen tot de app kan toelaten. Hoe meer je de app gebruikt, hoe meer invites je hebt. Let wel: je kan enkel iPhone-gebruikers uitnodigen.
Welcome to the club – Hoe werkt Clubhouse?
Eens je een uitnodiging te pakken hebt, maak je een account aan op Clubhouse. Ook hier heb je -net zoals op andere sociale media- je eigen profiel met korte biografie en kan je mensen volgen.
Hoewel het algoritme mij al overduidelijk in het marketinghokje heeft gestoken, kan je op de Clubhouse werkelijk over alles praten. Van live commentaar geven op voetbalmatchen tot yogales volgen. Het kan er werkelijk allemaal. Je hebt maar te zoeken binnen de thema’s die je op je scherm te zien krijgt.
“Ik host vanavond een room.”
Jawel, je kan een virtuele gastvrouw-of heer worden. Maak zelf je room aan of plan die in met een medehost. Je hebt als host verschillende opties:
- in je room laat je ofwel iedereen toe,
- enkel je dichte sociale cirkel,
- of je kiest voor een gesloten room waarbij je zelf bepaalt wie erin komt.
Mensen die meeluisteren kunnen “hun hand opsteken” wanneer ze een vraag of toevoeging hebben. Standaard staat hun microfoon uit.
Uitblinken in je niche was nog nooit zo eenvoudig
Multifunctioneel
Snuisteren op Clubhouse is eenvoudig. Je valt binnen in eender welke room, en verlaat die wanneer je wil. Heb je een interessante conversatie gevonden, dan ga je gewoon verder met je leven terwijl je aan het luisteren bent.
Find me in the Club – Waarom je op Clubhouse moet zitten
Waarom zou je in godsnaam een zoveelste applicatie op je smartphone installeren?
- Je vergroot je netwerk
- Je vindt er heel wat ondernemers die waardevolle kennis delen
- Audio only, de eerste app in z’n soort
- Je moet er nu bij zijn, want de audio wordt niet opgenomen. Elke interessante room die je mist, gaat verloren
- Je loopt voor op je concullega’s
- Rooms hosten geeft een boost aan je naamsbekendheid
- Clubhouse is handiger dan een podcast. Je kan instant een conversatie starten over iets dat net is gebeurd.
Dit is mijn ervaring met Clubhouse
In die ene week op Clubhouse vond ik zeker niet elke room even interessant. Sommige conversaties verliepen enorm chaotisch, met een host die over straat liep of tussendoor toch maar even de lift nam en wegviel.
Andere waren net heel gestructureerd en leerrijk. Meestal volgens het stramien waarbij de host start, vervolgens andere sprekers aan het woord komen en nadien ruimte is voor vragen.
Je kan je uiteraard de vraag stellen of het allemaal wel zo georganiseerd moet zijn. Is dat niet net de troef van Clubhouse? Gezellig keuvelen en authentieke en pure content maken.
En zitten we over twee jaar nog op Clubhouse?
Ik hoor graag jouw mening. Let me know!
Want to join my Club? Volg mij op Clubhouse via @elienverheye. Wie weet hosten we samen eens een room?