Klara Verzele

Deze keer verzeilt ex-bloemenmeisje en micro-influencer Klara Verzele in ons spreekgestoelte. Ze heeft het over alles wat je nog niet wist over influencermarketing, of liever influencemarketing, want er is wel degelijk een verschil. Ze is het brein achter Klarence Collective, fluistert de sound of influence en laat je proeven van social proofing en andere nichegeheimen.

Wat doet Klara Verzele? 

Ik run mijn consultancy bedrijf Klarence, een combinatie van Klara en Influence.

Ik wijs mensen de weg in een nieuwe digitale wereld. Het draait om social media en alles wat je daarmee kan doen. 

Je bent voornamelijk gespecialiseerd in influencermarketing. Waaronder valt dat precies? 

Ik spreek graag van influencemarketing. Influencermarketing is iemand die een product promoot en er iets over schrijft, als een soort review. Influencemarketing gaat verder dan het product en focust op wat die bepaalde persoon daarmee kan doen in zijn leven. Het toont hoe die binnen alle stadia van de customer journey content maakt en het in zijn of haar leven incorporeert. 

Het is theoretisch en vrij nieuw. Ik vind ‘beyond the product thinking’ heel interessant omdat er dagelijks interactie is met een community rond bepaalde topics en kennis is van wat er speelt binnen die community. Daar zit de kracht en dat genereert authentieke, herkenbare content die beter blijft hangen. Van daaruit bouwen we dan het volledige communicatieverhaal op. We denken na hoe je inzichten en content kan implementeren in je newsletters, op je website, je sociale media kanalen of advertenties.Ik probeer het heel breed te zien, uiteraard binnen de focuspunten van de merken.

Wat is authentieke content? 

Authentieke content ontstaat vanuit de leefwereld van de persoon zelf. Er zijn drie belangrijke content pilaren: authenticiteit, herkenbaarheid en kennis. Het komt beter over dan de typische traditionele reclame want we negeren die billboards langs de weg of wat we zien op tv. De breinactiviteit en emotionele reactie bij authentieke content is veel groter.

Vanwaar jouw passie voor het vak, voor die influence of influencer-marketing? 

Ooit was ik bloemenmeisje van de Flanders Classics koersen. Na aanzienlijke persaandacht kreeg ik veel volgers op social media. Ik bouwde heel fijne contacten op met PR-agencies, influencers en merken en zo rolde ik die wereld in. Fascinerend hoe ze zo lang op voorhand bezig waren met storytelling en branding. 

Op een van de persdagen leerde ik Influo kennen. Een influencer marketingplatform waarbij ik uiteindelijk aan het werk ging, want ik vond het leuk om creatief met digitale media bezig te zijn. Ik ben zelf ook micro-influencer.

Kan je even verduidelijken wat een micro-influencer is? 

Je bent micro-influencer als je rond de 5.000 à 10.000 volgers hebt op sociale media. Een kleinere account dus, maar wel met een hechte community band. 

Je omschrijft jezelf als social-proofing consultant. Wat moeten we daaronder verstaan?

De consument gaat tijdens een aankoopoverweging online op zoek naar een bewijs dat het product ook effectief is waar hij of zij naar op zoek is. Ze gaan daarbij niet kijken naar de merken zelf maar naar personen waar zij zichzelf in herkennen. Mensen volgen liever mensen en gaan op zoek naar validatie. Dat werkt beter dan een merk dat je probeert te overtuigen van zijn fantastische product, social proofing heet dat. Daaraan gekoppeld wordt het ook veel gebruikt als zoekmachine in sociale media. Vandaar dat het belangrijk is als merk aanwezig te zijn op social media en die samenwerkingen aan te gaan.

Je bent zelf ook micro-influencer. Zie je dat als een meerwaarde binnen jouw beroep? 

Ja want ik spreek uit ervaring. Het is een nieuwe sector en je werkt nog altijd met mensen samen. Zeker tijdens onderhandelingen van budgetten speelt mijn geloofwaardigheid. Het moet een win-win-situatie zijn voor beide partijen want een transactie, daar geloof ik niet echt in. Daarom ben ik blij dat ik nog altijd een voet in die creator wereld heb, ook al zit ik vandaag wel meer aan de kant van de merken.

Hoe belangrijk is het als merk om een community op te bouwen?

Focus niet op producten verkopen, maar op community-building, want die is goud. Zelfs voor copywriting kun je daar insights uit halen, marktonderzoek, waardoor je betere landingspagina’s hebt en beter online teruggevonden wordt omdat je content maakt voor de community. 

Maar waarom zou ik als bedrijf in godsnaam aan influencer-marketing doen? 

Merken denken tegenwoordig nog te vaak aan traditionele reclame. Als er dan nog wat budget over is, wordt er aan influencer marketing gedacht. Elk merk heeft goede content nodig.

Content creators en influencers kunnen dat voorzien.

Interessant als je niet de grootste marketingbudgetten en awarenesscampagnes kan opzetten. In de overwegingsfase waarbij je de consument moet inspireren, zal het superbelangrijk zijn om 360 graden aanwezig te zijn met relevante content. Voor bepaalde bedrijven is het ook interessant om business development te doen op basis van de inzichten die ze van de influencers of content creators krijgen. Zij zijn immers een directe lijn naar de consument met dagelijkse interacties.

De manier waarop de consument een product of dienst gebruikt is soms helemaal anders dan hoe de merken zelf het merk in beeld willen brengen. Ik geef dan de raad een stap terug te zetten en van beneden naar boven te werken. Niet van bovenaf proberen de community iets op te leggen. Niet altijd gemakkelijk, zeker niet als je merk je baby is.

Voor veel bedrijven is ook LinkedIn-communicatie interessant. We zitten dan eerder in het B2B-segment. Is daar influencermarkting een ding?

Zeker. Employer branding is aan een stevige opmars bezig. Het zijn je eigen in-house mensen die hun netwerk bereiken voor jouw merk of product. Die hebben veel inzichten in het bedrijf, dus het vertrouwen is groot in wat ze vertellen. 

Heel interessant en vaak zichtbaar op LinkedIn. Langs de andere kant heb je ook belangrijke sleutelfiguren die spreken over bepaalde topics en weetjes delen, vaak met nieuwsbrieven. Er zijn veel verschillende formats op LinkedIn en B2B-influencermarketing is zeker ook heel belangrijk.

Kan elk bedrijf aan influencermarketing doen? 

Ja. Vertrek vanuit je doelstellingen en stel een roadmap op. Ik merk vaak dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Maak je content bij voorkeur multi-inzetbaar voor de verschillende kanalen. Een roadmap is een zoekweg, maar ik wil ook dat mensen fun hebben en dat ze focussen op de positieve zaken. Dat ze on- en offline resultaten gaan zien.

Wat zijn de belangrijkste trends voor 2024?

Er zijn drie belangrijke trends op het vlak van influencemarketing. 

De eerste is de user generated content 360 graden gaan inzetten. Daarbij gaan we vanuit alle marketing- en communicatie activiteiten content gaan ontwikkelen en de inzichten overal gaan inzetten. 

Ook de ‘sound of influence’ wint aan belang. Muziek dus of een herkenbare sound, denk maar aan Netflix. 

Tenslotte zijn er de samenwerkingen met key opinion leaders die dagelijks contacten onderhouden met jouw doelgroep. Daar kunnen heel interessante inzichten uit voortkomen.