Hoe voer ik een kwalitatieve keyword research?

“Keyword research is het marktonderzoek van de 21ste eeuw.”

Wat is Keyword Research? 

KWR is een onderzoek dat je uitvoert om zoektermen te achterhalen die mensen ingeven in zoekmachines zoals Google. Zo verzamel je inzichten over welke keywords je doelgroep gebruikt om bepaalde producten of diensten te vinden. KWR is een essentieel onderdeel van Search Engine Optimization.

Waarom Keyword Research?

Als je aan SEO wil doen, is een keyword research van essentieel belang. Het is de allereerste taak binnen je SEO strategie, want zonder een kwalitatieve keyword research zijn al je andere SEO inspanningen weinig waard.

Als je weet dat 91% van de internetpagina’s geen organisch verkeer binnenkrijgen via Google, snap je al snel het belang van een keyword research. Creëer dus content waar je doelgroep effectief naar op zoek is en zorg dat het past binnen het ecosysteem van je website.

Hoe voer ik een kwalitatieve Keyword Research?

Ga op zoek naar keyword ideeën

Er zijn veel manieren en tools om op zoek te gaan naar inspiratie. Dit zijn 9 tools voor het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek.

  • Eigen inspiratie

Kijk eerst het bedrijf in kwestie grondig na. Wat zijn de services, welke producten bieden ze aan, waar praten ze over? Probeer hier zo veel mogelijk in thema’s te denken. Welke grote categorieën kan ik definiëren om later mee te nemen in mijn finale document?

  • Brainstorm met collega’s

Ga ook in gesprek met je collega’s. Zij kijken vaak naar de producten en diensten vanuit een andere invalshoek, wat interessant kan zijn voor je onderzoek. 

  • Google Auto Suggest

Vanuit je eigen inspiratie kan je zoekwoorden ingeven in Google en kijken hoe de zoekmachines zelf aanvullen. Ze baseren zich op populaire zoektermen uit het verleden. Deze kan je later controleren om te weten hoeveel hierop effectief gezocht wordt.

  • Google gerelateerde zoekopdrachten

Deze vind je onderaan de pagina van Google en werkt volgens hetzelfde principe als de auto suggest van hierboven.

  • YouTube Auto Suggest

Ook de tweede grootste zoekmachine ter wereld kan je raadplegen voor inspiratie.

  • Google Search Console

Uit ervaring blijkt vooral eigen data een ware goudmijn te zijn. Via GSC bekijk je je website door de ogen van Google. De tool pikt de zoektermen op waarvoor jouw website naar voor geschoven wordt. Hier kunnen termen in staan waar je nooit anders aan gedacht zou hebben. Het is vaak low-hanging fruit, want je rankt er al op, dus de basis is er. Het is enkel nog een kwestie van optimaliseren om die nummer 1 plaats te veroveren.

  • Andere mini-zoekmachines

Er zijn heel wat bedrijven die zodanig groot zijn dat ze bezitten over een interne zoekmachine. Ook deze kunnen vaak een bron zijn van inspiratie. Ga bijvoorbeeld kijken bij Amazon, Bol.com, Wikipedia…

  • Concurrenten

Check zeker eens je concurrenten.

  • Tools

Er zijn ook tools ter beschikking die inspelen op het verkrijgen van extra inspiratie voor zoekwoorden. Zij geven geen data mee, maar zijn vaak heel handig in de zoektocht.

Staaf de verzamelde ideeën met data

Nu we inspiratie hebben opgedaan, is het tijd dat we onze lijst van zoekwoorden in een tool steken die ons voorziet van bijbehorende data. 

Een greep uit beschikbare tools:

  • Google Keyword Planner 

Data kan nooit zo accuraat zijn als bij de bron zelf! Het handige hier is ook dat je bij het ingeven van je initiële keywords, nog extra gerelateerde zoekwoorden krijgt met al onmiddellijk de bijhorende data zoals zoekvolume, competitie en CPC.

  • Ahrefs 

Verschaft informatie omtrent een bepaald keyword. Ook hier krijg je extra gerelateerde zoektermen die je kan toevoegen aan je master document.

  • KWFinder van Mangools 

Een handige tool om keyword difficulty na te gaan. Op basis van deze gegevens kan in een later stadium makkelijker een keuze worden gemaakt tussen verschillende keywords.

  • Ubersuggest 

Een gekende tool die dezelfde functionaliteiten heeft. 

Let op de details

Short tail vs. long tail keywords

Zorg altijd voor een goede mix tussen short en long tail keywords. 

Short tail keywords of ‘fat heads’ zijn zoekwoorden met een groot zoekvolume. Long tail keywords zijn zoekwoorden met minder zoekvolume en zijn vaak langer van aard.

Iedereen wilt op de short tail keywords gevonden worden. Hoe meer mensen daarnaar zoeken, hoe meer mensen op je website. Helaas is het iets complexer dan dat:

  • Concurrentie

Heel wat van je concurrenten denken er hetzelfde over en willen ook voor dat hoofd keyword gaan. Dat maakt het moeilijk om die eerste positie of zelfs pagina 1 te veroveren. Heel tijdrovend dus. Je zal dus veel tijd moeten steken in de SEO hiervan, tijd die je misschien wel niet hebt.

  • Conversie

In tegenstelling tot short tail zoekwoorden, converteren long tail zoekwoorden veel beter. Waarom? Op long tail keywords zoeken mensen veel minder, maar zij zijn wel op zoek naar iets specifiek, iets wat ze graag willen, wat ze sneller doet converteren.

Een voorbeeld: je hebt mensen die zoeken naar ‘donuts’ (short tail) en je hebt mensen die zoeken naar ‘donuts met roze frosting aan huis’. Welke mensen willen concreet donuts kopen? Juist! De 2e groep. Bij de eerste groep hebben we geen idee wat ze precies willen. 

Zorg dus voor een goede mix tussen zoekwoorden die vaak gezocht worden (short tail) en zoekwoorden die specifieker (long tail) zijn. Je hebt wel degelijk zoekvolume nodig om verkeer naar je website te trekken, dus enkel inzetten op long tail is geen optie. 

Search Intent

Search intent is het waarom achter een bepaalde zoekopdracht. Waarom heeft iemand deze zoekopdracht ingegeven? Willen ze meer informatie? Willen ze iets kopen? Willen ze vergelijken? 

Dit is de laatste jaren een enorm belangrijk aspect geworden binnen SEO. Je wil de juiste content aanbieden aan de juiste mensen. Het kan dus averechts werken als je met informationele content goed rankt voor een commercieel keyword. De bezoeker vindt zo niet wat hij zoekt, verlaat je site, wat op termijn zal resulteren in een daling van je rankings.

Er zijn 4 verschillende soorten search intent.

1. Informationeel

De gebruiker is op zoek naar informatie over een bepaald product of dienst. Hier geef je een antwoord op een bepaalde vraag van de gebruiker. Al hoeft dit niet altijd in de vorm van een vraag te zijn. Met één of twee woorden kan je ook met zekerheid zeggen dat iemand op zoek is naar meer informatie. Enkele voorbeelden:

  • “wat is marketing automation?”
  • “hoe donuts maken?”
  • “Joe biden”
  • “keyword research”


2. Navigationeel

De gebruiker is op zoek naar een specifieke website. Dit zijn mensen die heel goed weten wat ze willen of waar ze naartoe willen. Ze hadden evengoed rechtstreeks de URL kunnen intypen, maar via Google is het vaak gemakkelijker.

Voorbeelden:

  • “studio HIT”
  • “studio HIT blog”

3. Transactioneel

De gebruiker wil hier iets kopen. Ze weten vaak al wat, maar zoeken nog precies uit waar ze het kunnen kopen. Dit zijn zoekwoorden die vaak de woorden ‘prijs’, ‘kopen’, ‘goedkoop’ bevatten of signalen van lokale zoekopdrachten.

Bijvoorbeeld:

  • “HIT Tone of Voice workshop”
  • “copywriting cursus”

4. Commercieel 

De gebruiker is ook hier in koop-modus. Alleen zijn ze nog op zoek naar de best mogelijke optie. Ze zijn nog even aan het afwegen en zullen vaak vergelijkende termen ingeven en op zoek gaan naar reviews.

  • “beste copywriting cursus”
  • “seo vs sea”

Deze search intent hou je best altijd in het achterhoofd zowel ter inspiratie als bij de koppeling van zoekwoord en pagina, de keyword mapping.

Data structureren

We hebben nu een mooie lijst van zoekwoorden én we weten waar we data voor deze zoekwoorden kunnen halen. Nu komt het er op neer deze data te structureren zodat je in de volgende fase makkelijk zoekwoorden kan selecteren. Hiervoor gebruik je best een template.

Een template is handig omwille van verschillende redenen:

  • Elk onderzoek dat je uitvoert is op dezelfde manier opgebouwd;
  • Je kan meer tijd steken in het onderzoek in plaats van in de lay-out van het document;
  • Het is gestructureerd en duidelijk voor de eindgebruiker (je baas, een collega…).

Hoe ziet de template eruit?

Categorie: structureer je document door in thema’s te werken. Zo kan je makkelijk navigeren doorheen het document. Ben je een keukenbouwer, dan kunnen thema’s of categorieën zijn: keukenkasten, werkbladen, kookplaten…

Subcategorieën: voor meer structuur kan je je categorie onderverdelen in subcategorieën. In het voorbeeld van de keukenbouwer kunnen we onder ‘kookplaten’ ook ‘gaskookplaat’, ‘elektrische kookplaat’, ‘inductiekookplaat’, ‘keramische kookplaat’… plaatsen. 

Keyword: plaats bij elke categorie of subcategorie je relevante zoekwoorden. In het onderzoek zelf heb je beter te veel dan te weinig keywords. Werk dus zo breed mogelijk, zodat je zeker geen opportuniteiten over het hoofd ziet. Voor de subcategorie ‘inductiekookplaat’ kunnen er zoekwoorden naar voor komen als: ‘inductiekookplaat prijs’, ‘inductiekookplaat voordelen’, ‘inductiekookplaat vs gas’, ‘hoe inductiekookplaat poetsen’, enzoverder.

Average monthly searches: natuurlijk willen we goed documenteren welke zoekwoorden het meest gezocht worden door ons doelpubliek. Dit is belangrijk om in een latere fase je target keywords te bepalen. Deze duiden we aan met gradaties van groen, zo krijgen we onmiddellijk een goed beeld van welke zoekwoorden veel gezocht worden of net heel weinig.

Top of page bid & bottom of page bid: soms ben je niet enkel bezig met SEO, maar wordt er ook gekozen om een SEA traject aan te gaan. Voor SEA is een keywords research ook cruciaal, daar willen we ook weten hoe onze doelgroep zoekt naar bepaalde producten of diensten, maar daarnaast willen we ook de CPC van de keywords weten. Het is dan een kleine moeite om de prijzen mee te nemen in je keyword research. Voer je louter een keyword research uit voor SEO doeleinden, zijn deze 2 kolommen niet nodig.

Keyword difficulty: alle zoekwoorden geven we een score mee op 100. Dit kan je achterhalen door middel van verschillende tools en geeft een beeld van hoe moeilijk het is om te scoren voor dit keyword op SEO gebied. Hoe dichter tegen de 0, hoe minder concurrentie je zal ondervinden, hoe gemakkelijker om hiervoor op plaats 1 te komen.

Wat na de Keyword Research?

Simpel: keywords selecteren en prioriteren. Als we een selectie maken van welke keywords in onze situatie haalbaar zijn om op te scoren, hou je best rekening met een 3-tal zaken.

  • Zoekvolume

Waarom SEO? Ik wil verkopen, ik wil omzet. Hoe kan ik dat doen? Door verkeer naar mijn website te krijgen? Hoe doe ik dat? Door content aan te bieden waar mijn doelgroep naar op zoek is.

Zoekvolume is een belangrijke factor bij het selecteren van je keywords, maar zoals eerder aangehaald, spelen er ook andere factoren mee.

  • Keyword Difficulty

Eens je zoekvolumes hebt bekeken, is het tijd om de keyword difficulty te analyseren. Dit is een score op 100 die aangeeft hoe moeilijk het is om voor een bepaald keyword te scoren.

Als ik een keyword heb met een mooi zoekvolume, maar met tonnen concurrentie en dus een hoge KD, dan loont het soms de moeite niet om tijd en energie te steken in dat keyword.

  • Business Potential

Dit onderdeel geldt vooral voor het prioriteren van keywords. Als je beperkte tijd & resources hebt, moet je keuzes maken. Dan kan het soms handig zijn de selectie vanuit een business standpunt te bekijken. Waar kan ik op kortere termijn business uit halen? Met welke keywords en in welke soort content kunnen we ons product of dienst het best naar voor brengen.

Keyword Mapping

Zo, je hebt nu een mooi document van relevante keywords. Je hebt je selectie aangeduid waarop je wilt inzetten rekening houdend met zoekvolume, concurrentie en search intent. Dan rest er nog één oefening: de keyword mapping.

Hier lijst je al je geselecteerde keywords op en koppel je ze aan een bestaande pagina, die je kan optimaliseren, of een nieuwe pagina. Hier kan je onmiddellijk een contentplan van maken waarin je ook je titel, een CTA, je meta data, enzoverder gaat definiëren.